14 Ocak 2009 Çarşamba

Lovibond Birimleriyle Bira Tonları

Biranın rengi 'hale etkisi' yaratarak, artı ve eksi bir imaj uyandırır. Bu da birayı içen kisinin, birayı daha tadmadan güçlü bir fikir sahibi olmasını saglar. Yukarıda belirttiğim gibi, bu fikir positif veya negatif olabilir.

Bu etkinin önemini daha iyi anlamak için bir örnek vermek gerekirse; bira tat yarışmalarında her ne kadar renk faktoru önyargı yaratmasından dolayı hesaba katılmasa bile, rengi yarışmaya katıldığı kategorinin dışında olan biraların coğunlukla diğer biralara göre düşük not aldıkları görünür. Bu ve bunun gibi nedenlerden dolayıdır ki bira üreten fabrikalarda bira rengi kontrolu cok ama cok büyük bir önem almaktadır.

Geleneksel olarak bira ve sulu bira/arpa mayası görsel olarak ölçülse de Lovibond ölcegi bir standard olarak kabul edilmistir. Bu ölçek iyi tanımlanmış renk örneklerinin ısıgında mukayese yapılmasını sağlar. Amerikan Bira Ureten Kimyacılar Dernegi'nin kullandıgı Standart Referans Methodu (SRM) cok genis bir çevre tarafindan kullanılmaktadır. Bu methodun detaylı olarak nasıl kullanıldıgını daha sonra ki yazılarımda bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

aranan nerede
kelime, anahtar sozcuk, sirket
sehir veya posta kodu jobs by job search
 

Tolun Ozarslan | Yazilim Testi | Blog | Yazılım Ortağı | Mutluluk İçin | Taksi Durakları